Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Een samenlevingscontract ontbinden is eenvoudig wanneer er geen kinderen in het spel zijn en jij en je ex-partner een huurhuis hebben. Als jullie een koophuis hebben, ligt het echter iets ingewikkelder.

Wie is de eigenaar van de woning?

Als slechts één van jullie eigenaar is van de woning, kan de ander geen aanspraak maken op de woning. Als je eigenaar van de woning bent, heb je het recht om je ex-partner te verzoeken per direct de woning te verlaten. Als hier andere afspraken over zijn gemaakt in de samenlevingsovereenkomst is dit echter niet het geval.

Samenlevingsovereenkomst

De afspraken die jullie in de samenlevingsovereenkomst hebben gemaakt, zijn de rode draad om te bepalen wat er na het verbreken van jullie relatie met de woning gebeurt. Aan de hand van eerder gemaakt afspraken, kunnen jullie verdere afspraken gaan maken.

Akte van verdeling

Als jij en je ex-partner allebei gedeeltelijk eigenaar zijn van het huis, is het nodig om een akte van verdeling op te stellen. Deze akte wordt opgesteld door een notaris en hierin wordt vastgesteld wie er in de woning blijft wonen en onder welke voorwaarden. Als jij en je ex-partner beiden gedeeltelijk eigenaar zijn van de woning en jij blijft in de woning wonen, kan het zo zijn dat je je ex-partner moet uitkopen. Je moet hem of haar dan nog een bedrag betalen om in de woning te mogen blijven wonen.


Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden