Ik wil scheiden, wat nu?

Je huwelijk loopt misschien al een tijdje niet meer lekker. Na een lange periode van wikken en wegen ben je eruit: ik wil scheiden. Er moet veel geregeld worden, maar hoe pak je dit precies aan?

Allereerst is het van belang om je partner te vertellen over je besluit. Geef elkaar vervolgens de ruimte om dit te verwerken en denk rustig na over de vervolgstappen. Zo is het belangrijk om te bepalen of jullie hulp nodig hebben bij de scheiding en welke vorm van hulp.

Juridische hulp

Bij elke scheiding is een advocaat betrokken, minimaal om het verzoek tot echtscheiding in te dienen. Als het jou en je partner niet lukt om afspraken te maken over de scheiding, kan een advocaat ook nodig zijn in de rechtbank. Zijn jullie nog wel on speaking terms maar willen jullie graag wat hulp bij het maken van afspraken en deze op papier zetten? Dan kan een mediator ook uitkomst bieden.

Ook op Rechtsinfo kun je juridisch advies inwinnen. We hebben alle juridische veranderingen bij een echtscheiding op een rijtje gezet en je vindt op de website meer informatie over financiële juridische vraagstukken. Daarnaast heb je onder elke pagina de mogelijkheid om vrijblijvend jouw vraag te stellen aan één van de bevoegde echtscheidingsadvocaten van Rechtsinfo. Je krijgt dan een antwoord dat past bij jouw specifieke situatie.

Meer informatie over scheiden

Ook de Rijksoverheid heeft handige informatie over scheiden op een rijtje gezet. Deze is samengevat in een handige brochure. Hierin staat onder andere wanneer je kunt scheiden, welke kosten je kunt verwachten en hoe je een geregistreerd partnerschap kunt beëindigen.

Behalve Rechtsinfo en de brochure van Rijksoverheid zijn er meer handige bronnen met informatie over scheiden:

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang een scheiding duurt, hangt af van de procedure die je kiest en in hoeverre het jou en je…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag