Stappenplan

Download Stappenplan

Laat hier onder je e-mailadres achter om toegang te krijgen tot de download.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scheiden is een emotioneel proces dat veel veranderingen teweeg brengt. Het is een periode waarin het maken van afspraken belangrijk is en waarin je wel wat houvast kunt gebruiken. Een goed stappenplan helpt je om eenvoudiger door het scheidingsproces heen te gaan.

Stap 1: Het besluit om te scheiden

Het besluit om te scheiden kan bij één van de partners vandaan komen, maar kan ook een gezamenlijk besluit zijn. Als jij besloten hebt dat je wilt scheiden van je partner, vertel hem of haar dit dan op een rustig moment en geef hem of haar de tijd om deze beslissing te verwerken. Ook wanneer jullie samen besluiten dat scheiden de beste optie is, is het goed om daarna even afstand van elkaar te nemen en na te denken over je eigen toekomst na de scheiding. Zo heb je alvast een idee van wat van jou voor belang zal zijn tijdens het maken van de afspraken en wat je de komende tijd te wachten staat.

Stap 2: Kies een advocaat of mediator

Bij een scheiding is altijd een advocaat betrokken, minimaal om het verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Je kunt een advocaat echter ook inschakelen om je te ondersteunen bij het maken van afspraken en deze op papier te zetten. Als jullie samen hebben besloten dat jullie gaan scheiden, kunnen jullie waarschijnlijk een advocaat delen. Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken? Schakel dan een mediator in. Deze zoekt naar oplossingen waar jullie beiden achter staan. Wellicht kun je daarna alsnog kiezen voor een gezamenlijke advocaat. Wanneer jullie ervoor kiezen om allebei een eigen advocaat in te schakelen, heeft dit gevolgen voor de rest van de procedure. De scheiding zal dan langer duren, omdat de rechter het verhaal van beide partijen moet beoordelen.

Stap 3: Maak afspraken

De financiële gevolgen van een scheiding zijn vaak ingrijpend: zo moeten jullie beslissen wat er met jullie woning gebeurt en met de spullen die daarin staan. Maar ook over schulden, spaargeld en opgebouwd pensioen moeten afspraken gemaakt worden. Daarnaast moeten ook de verzekeringen opnieuw bekeken worden: na de scheiding zullen jullie allebei eigen verzekeringen moeten hebben. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld de autoverzekering en de schadevrije jaren die hieraan gekoppeld zijn. Tot slot is het ook goed om te denken aan je testament. Hoewel je hier waarschijnlijk niet zo bewust mee bezig bent, is het goed om alvast te onderzoeken wat je ex-partner nog van je zou kunnen erven en hoe je bepaalde zaken eventueel uit kunt sluiten.

Stap 4: Maak een ouderschapsplan

Als jullie minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht bij een scheiding. Hierin moet worden vastgelegd hoe jullie de zorg voor de kinderen gaan verdelen en ook hoe jullie de bijbehorende kosten gaan verdelen.

Stap 5: Aanvragen van de scheiding

Wanneer alle afspraken op papier zijn gezet, kan de scheiding daadwerkelijk aangevraagd worden. Jullie advocaat kan dan een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Daarmee kan ook het echtscheidingsconvenant worden opgestuurd, net als het ouderschapsplan. Als jij en je partner er samen niet uit zijn gekomen, of als je partner niet achter het besluit om te scheiden staat, kun je via een advocaat ook een eenzijdig verzoekschrift tot scheiding laten indienen.

Stap 6: Uitspraak van de rechter

Na de aanvraag van de scheiding, ligt de zaak bij de rechter. Deze moet de scheiding dan uitspreken. Als jullie gezamenlijk een verzoek tot echtscheiding hebben ingediend, zal dit in veel gevallen snel geregeld zijn. Als het gaat om een eenzijdig verzoek tot echtscheiding, zal dit langer duren. De rechter moet dan beide partijen eerst nog aan het woord laten, voordat een beslissing kan worden genomen.

Stap 7: De scheiding definitief maken

De uitspraak van de rechter maakt de scheiding nog niet definitief. De scheiding is pas definitief wanneer deze in de registers van de burgerlijke stand is opgenomen. Dat kan gedaan worden als de periode om in beroep te gaan voorbij is. Nadat deze termijn verstreken is, is er 6 maanden tijd om de scheiding te laten inschrijven in het register van de burgerlijke stand. Gebeurt dit niet binnen 6 maanden, dan blijf het huwelijk alsnog in stand. In de meeste gevallen regelt de advocaat echter dat de scheiding zo snel mogelijk wordt ingeschreven.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang een scheiding duurt, hangt af van de procedure die je kiest en in hoeverre het jou en je…

Lees meer →

Mijn partner en ik gaan scheiden, wat moeten we regelen?

Bij een scheiding komt veel kijken en het is belangrijk dat je alle zaken goed hebt geregeld. Grofweg gezegd bestaat…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag