Scheiden

Het besluit om te gaan scheiden is een hele grote stap. Wij van Rechtsinfo proberen u daarbij te helpen en te ondersteunen.

Het besluit om te scheiden is een grote stap. Er moet enorm veel geregeld worden:

  • Wie zorgt er voor de kinderen?
  • Kan een van beide partners in het huis blijven wonen na de echtscheiding?
  • Hoe zit het met je pensioen?
  • Hoe verdeel je gezamenlijk bezit?
  • Heb je recht op alimentatie?
  • Wat moet je allemaal voor een echtscheiding regelen?
  • En, wat kost scheiden precies?

Bij scheiden heb je rechten en plichten. Er spelen veel emoties, maar het is belangrijk dat je voor ogen houdt dat een scheiding juridisch gezien niet meer inhoudt dan het maken van afspraken met je partner. Daarbij is het belangrijk dat het overzichtelijk blijft. Scheiden wat nu en waar moet je beginnen?

Snel een stappenplan maken m.b.v. Netjes Scheiden

Een goed stappenplan maakt het scheidingsproces eenvoudiger en beter.
Het Stappenplan Scheiding zorgt ervoor, dat jullie de scheidingsprocedure snel kunnen doorlopen: de scheiding is binnen enkele weken geregeld.

Bekijk Stappenplan Scheiding

Het Stappenplan Scheiding biedt jullie:


Houvast in moeilijke tijden
Zicht op juiste volgorde van acties
De zekerheid dat je niets mist
Overzicht van belangrijke documenten


Veelgestelde vragen

Hoe kun je een scheiding aanvragen?

Een echtscheiding is pas definitief als de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Daarvoor moet je eerst de rechtbank vragen om te scheiden door je advocaat een verzoekschrift te laten indienen. Een echtscheiding aanvragen kun je samen met je partner doen of alleen. Als je de scheiding alleen aanvraagt dien je een eenzijdig verzoek in. Binnen 14 dagen na het indienen van het verzoekschrift krijgt je partner een kopie van het verzoekschrift via je advocaat. Je partner kan bezwaar maken tegen de scheiding. Bij een verzoekschrift kun je ook vragen om een nevenvoorziening. De rechter neemt dan een beslissing over iets wat te maken heeft met de scheiding en wat niet kan wachten, zoals de omgang met de kinderen of wie er in de echtelijke woning mag blijven. Deze beslissing is van tijdelijke aard en hoeft dus niet definitief te zijn.

Bij een gemeenschappelijk verzoek voor de scheiding maken jullie samen afspraken over de scheiding. Deze afspraken leggen jullie vast, bijvoorbeeld in een echtscheidingsplan die wordt bijgevoegd bij het verzoekschrift. Hebben jullie minderjarige kinderen dan is ook een ouderschapsplan met daarin afspraken over de kinderen verplicht. Als jullie het met elkaar eens zijn neemt de rechter de beslissing over afspraken die te maken hebben met de scheiding direct met de beslissing over de scheiding.

Ben je het niet eens met de beslissing van de rechter? Dan kun je binnen drie maanden in beroep gaan tegen de echtscheidingsbeschikking van de rechter. Hierbij heb je ook weer een advocaat nodig. Zijn jullie het beide eens met de uitspraak, dan regelt de echtscheidingsadvocaat dat de echtscheidingsbeschikking wordt ingeschreven bij de gemeente waar jullie trouwden. Let erop dat hij dit binnen de termijn van 6 maanden regelt. Wordt de termijn overschreden dan blijft het huwelijk alsnog in stand.

Online scheiden met Netjes Scheiden

Wanneer u een advocaat in de arm neemt tijdens een scheiding bent u al snel €3000,- kwijt.
Met een online scheiding bent u een stuk voordeliger uit.

Daarnaast zorgt een online scheiding ervoor dat je in een veel kortere tijd van elkaar gescheiden bent.
Je weet namelijk al wat je wilt en kunt hierdoor een hoop tijd besparen. Met een online scheiding ben
je in gemiddeld 4 á 5 weken van elkaar gescheiden.

netjesscheiden

Partner van Rechtsinfo

Waarom kiezen voor Netjesscheiden?

Gratis documenten
Snel afgewikkeld
Betaalbaar

Meer informatie

Hoelang duurt het regelen van een scheiding?

Als de beslissing om te scheiden eenmaal is genomen, willen veel mensen het zo snel mogelijk afhandelen. De procedure van een standaard echtscheiding waarbij de partners samen afspraken maken, duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Na ontvangst van het verzoekschrift en de documenten zoals het ouderschapsplan doet de rechtbank na maximaal 6 weken uitspraak. Lukt het niet om samen afspraken te maken dan kan de scheiding soms wel een jaar of nog langer duren.

Tot 1 maart 2009 was het mogelijk snel te scheiden via een flitsscheiding. Het huwelijk kon bij de gemeente omgezet worden in een geregistreerd partnerschap. Vervolgens liet je het geregistreerd partnerschap ontbinden en was je gescheiden zonder tussenkomst van de rechtbank en advocaat. Dit was een manier om snel scheiden mogelijk te maken. Het nadeel was dat de afspraken niet door de rechter bekrachtigd zijn en dus ook niet afdwingbaar zijn via de rechter. In het buitenland werd een deze manier van scheiden daarnaast niet erkend.

Snel scheiden is ondanks de afschaffing van de flitsscheiding nog wel mogelijk. Voor een snelle scheiding is het belangrijk dat jullie samen snel goede afspraken kunnen maken. Een scheidingsmediator kan jullie hierbij helpen. Zodra jullie het eens zijn kan het verzoekschrift voor de scheiding met het scheidingsplan en eventueel het ouderschapsplan naar de rechtbank.

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Niet iedereen is meteen zeker van zijn zaak en bij veel mensen bestaat er twijfel: scheiden of niet? Je kunt er dan voor kiezen om gescheiden van elkaar te leven, terwijl het huwelijk (voorlopig) nog in stand blijft.

Tegenwoordig hoef je als getrouwd stel niet meer samen te wonen, waardoor minder mensen scheiden van tafel en bed. Waarom mensen nog wel kiezen voor het scheiden van tafel en bed is uit geloofsovertuiging of omdat scheiden financieel op dat moment niet mogelijk is. Wettelijk gezien blijven jullie gewoon getrouwd. De procedure van een scheiding van tafel en bed verloopt vrijwel hetzelfde als de echtscheiding. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, wordt die bij een scheiding van tafel en bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden.

De onderlinge onderhoudsplicht blijft wel bestaan, maar je bent niet verantwoordelijk voor schulden die je ex-partner maakt na de scheiding van tafel en bed. Hoewel een scheiding van tafel en bed de rest van jullie leven kan duren, kunnen jullie later ook kiezen om het huwelijk officieel te beëindigen of weer officieel getrouwd te zijn.

Kosten van een scheiding

De kosten van een scheiding bestaan uit de kosten voor een advocaat en de kosten voor het opstarten van een procedure bij de rechter, oftewel griffierecht. Als jullie samen geen afspraken kunnen maken, dan hebben jullie beide een advocaat nodig. De kosten kunnen dan hoog oplopen. Het kan dan verstandig zijn een echtscheidingsmediator in te schakelen om de geschillen gezamenlijk op te lossen.

Mediation bij echtscheiding is goedkoper dan het moeten inhuren van twee advocaten, maar echt goedkoop scheiden is alleen mogelijk als jullie samen de afspraken maken.

Bespaar tot €250,- op uw echtscheiding!

U betaalt gemiddeld €295,- voor een scheiding.

PARTNERS

netjesscheiden

In het basispakket online scheiden:

bemiddelaars
Gratis ouderschapsplan
Online mogelijk
Duur is 4 á 5 weken
Gratis convenant
Reviews aanwezig

KLANTENWAARDERING: 9

U bespaart met deze deal:
€268,25

Prijs echtscheiding
Basis pakket
€293,- P.P.

ONLINE SCHEIDEN
scheidingsprofs

In het basispakket online scheiden:

maurice
Gratis ouderschapsplan
Online mogelijk
Duur is 4 á 5 weken
Gratis convenant
Reviews aanwezig

KLANTENWAARDERING: 8

U bespaart met deze deal:
€269,25

Prijs echtscheiding
Basis pakket
€295,- P.P.

ONLINE SCHEIDEN


[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Pagina's onder Scheiden: