Ontslagbrief

Als werknemer kun je ook zelf het initiatief nemen tot ontslag, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt gevonden. Dit is niet ingewikkeld, maar je moet dit wel op een formele manier doen. Het is niet voldoende om mondeling aan te geven dat je wilt vertrekken, je moet hier ook een officiële ontslagbrief voor schrijven. Zo voorkom je dat er misverstanden ontstaan.

Wat moet er in een ontslagbrief staan?

Allereerst is het slim om je ontslagbrief op vriendelijke toon te schrijven. Ook als je het wellicht niet naar je zin hebt gehad bij je werkgever, is het verstandig om vriendelijk te blijven. Je weet immers nooit of je je huidige werkgever of collega’s nog eens treft in de toekomst.

Qua inhoud moet in ieder geval duidelijk zijn aan wie de brief gericht is en dat jij de afzender bent. Daarnaast ben je verplicht om in de brief aan te geven dat je je contract op wilt zeggen en per wanneer je dat moet doen. Houd hiermee rekening met de opzegtermijn die in je contract staat. Tot slot moet je de brief ondertekenen met naam, plaats, handtekening en datum. De datum is ook hier weer cruciaal vanwege de opzegtermijn.

Wat kan ik nog meer in mijn ontslagbrief zetten?

De ontslagbrief heeft formeel dus weinig inhoudelijke eisen, maar je kunt je brief natuurlijk nog wat langer maken. Bedank je werkgever bijvoorbeeld voor de prettige samenwerking. Daarnaast kun je het in je ontslagbrief ook alvast hebben over zaken als vakantiedagen en het inleveren van je spullen, zoals laptop en telefoon.

Aangetekend versturen

Tegenwoordig worden ook ontslagbrieven steeds vaker per e-mail verstuurd. Kies je er toch voor om je brief per post te versturen, of vraagt je werkgever hierom? Doe dit dan aangetekend. Zo weet je zeker dat de brief aan komt en dat er geen onduidelijkheden ontstaan over de opzegtermijn.

Download Voorbeeld Ontslagbrief

Laat hier onder je e-mailadres achter om toegang te krijgen tot de download.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag