Ontslag via UWV

De voordelen

  • Je behoudt het recht op een WW-uitkering
  • Je hebt de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan

De nadelen

  • De procedure kost veel tijd

Meer hulp nodig?

Vergelijk de aanbieders

Beoordeling

Specialisme:

Online ontslaghulp

Belofte:

Direct hulp bij ontslag met vaste prijs

Geen vaste prijzen

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

De beste experts met digitale ondersteuning

Belofte:

De juiste ondersteuning bij ontslag

Geen vaste prijzen

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Online ontslag checker

Belofte:

De nr. 1 website op het gebied van ontslag

Vanaf € 250,00

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Vaste prijzen, geen verzekering

Belofte:

Ontslaghulp on demand

Vanaf € 379,00

Bezoek website

Er zijn 2 redenen voor ontslag waarbij het ontslag verloopt via het UWV. In het geval van bedrijfseconomische redenen of bij langdurige arbeidsongeschiktheid is toestemming van het UWV nodig voor ontslag.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Ieder bedrijf is aan veranderingen onderhevig. Bedrijfseconomische veranderingen zijn dan ook een breed begrip. De meest voorkomende reden is het verslechteren van de financiële situatie van het bedrijf, waardoor er te weinig middelen zijn om al het personeel in dienst te houden. Andere veel voorkomende redenen zijn bijvoorbeeld reorganisatie, automatisering, maar ook bijvoorbeeld een fusie of verhuizing van het bedrijf.

Als de reden voor ontslag bedrijfseconomisch is, moet je werkgever werknemers ontslaan volgens het afspiegelingsbeginsel. Dit is gebaseerd op hoe lang je in dienst bent. Hoe korter je in dienst bent, hoe groter de kans dat je wordt ontslagen.

Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid

Ook als je langdurig arbeidsongeschikt bent en je werkgever wil je ontslaan, loopt dit via het UWV. Pas al je langer dan 2 jaar ziek bent, mag je werkgever je ontslag aanvragen. In de eerste 2 jaar van ziekte is dit niet toegestaan.

Als er 2 jaar verstreken zijn en je werkgever vraagt ontslag aan, zal het UWV de situatie toetsen. Dit gebeurt door een deskundige die onderzoekt of herstel of herplaatsing binnen 26 weken mogelijk is. Als dat niet het geval is, krijg je werkgever toestemming voor ontslag.

Bezwaar tegen ontslag via het UWV

Het UWV zal in de beoordeling ook altijd jouw standpunt meenemen. Toch kan het zo zijn dat het ontslag uiteindelijk wordt goedgekeurd, ook als jij hebt aangegeven het hier niet mee eens te zijn. In dat geval kun je bezwaar maken via de kantonrechter.

Stappenplan

Als je werkgever ontslag via het UWV aanvraagt, zag je het ontslag wellicht al een tijdje aankomen, omdat je ziek bent of merkte dat het minder goed ging met het bedrijf. Toch hoef je hier niet zomaar mee akkoord te gaan.

1. Verzamel alle informatie
Verzamel alle informatie over het ontslag: waarom wil je werkgever jou ontslaan en op welke gronden gebeurt dit.

2. Ga nergens meteen mee akkoord
Ga nooit meteen akkoord met het voorstel dat je werkgever jou doet voor je ontslag. Laat dit altijd rustig op je inwerken.

3. Schakel juridische hulp in
Wij kunnen je helpen om het meeste uit je ontslag te halen of het ontslag zelfs ongedaan te maken.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag

Meest gestelde vragen

Mag mijn werkgever me ontslaan vanwege financiële problemen?

Ja, financiële problemen zijn in principe een geldige reden voor ontslag. Wel zal het UWV toetsen of je werkgever zich aan de juiste ontslagvolgorde houdt en of er geen ander passend werk voor je te vinden is binnen het bedrijf.

Mag mijn werkgever me ontslaan als ik ziek ben?

In de eerste 2 jaar van langdurige ziekte is dit niet toegestaan, omdat er dan nog een behoorlijke kans op herstel aanwezig is. Na 2 jaar ziekte neemt de kans op herstel af en mag je werkgever je, mits het UWV toestemming verleent, ontslaan.

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag