Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengen

Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een bepaalde einddatum van de overeenkomst afgesproken. Op deze datum loopt de overeenkomst automatisch af, maar het is uiteraard mogelijk om deze te verlengen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Na een eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, kan je werkgever ervoor kiezen om je opnieuw een overeenkomst voor bepaalde tijd aan te bieden. Je werkgever mag zelf bepalen welke duur deze overeenkomst heeft. Als de arbeidsvoorwaarden verder hetzelfde zijn, heeft je werkgever hier jouw handtekening niet voor nodig.

Er moet echter wel een kanttekening geplaatst worden bij het geven van een nieuwe overeenkomst voor bepaalde tijd. Je mag maximaal 3 tijdelijke contracten achter elkaar hebben, met een gezamenlijke looptijd van maximaal 2 jaar. Heb je al 3 contracten gehad of ben je al 2 jaar in dienst? Dan moet je werkgever jou dus een vast contract geven als hij je in dienst wil houden. Je werkgever mag jou pas weer een tijdelijk contract aanbieden als je tussendoor minimaal 6 maanden voor een andere werkgever hebt gewerkt.

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Zoals hierboven beschreven, is een werkgever in sommige gevallen verplicht je een overeenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden als hij je in dienst wil houden. Een werkgever kan hier natuurlijk ook eerder voor kiezen.

Veel werkgevers bieden een werknemer eerst een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar aan en zetten dat om naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als de werknemer in dit eerste jaar voldoende functioneert.

Aanzegtermijn

Het is natuurlijk mooi nieuws als je werkgever jouw arbeidsovereenkomst wil verlengen, maar het is ook fijn als je dit nieuws op tijd hoort. Zo weet je immers waar je aan toe bent. Daarom is er de aanzegtermijn: een werkgever moet minimaal 1 maand voor het einde van het arbeidscontract aan jou zijn beslissing schriftelijk kenbaar maken. Als je werkgever dit niet op tijd doet, kun je hier een vergoeding krijgen. Deze staat gelijk aan 1 dag salaris per dag dat je werkgever te laat is. Ook wanneer je werkgever uiteindelijk jouw overeenkomst verlengd, heb je hier recht op.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag