Ontslag in de proeftijd

Een ontslag in de proeftijd is altijd mogelijk, ook wanneer je ziek bent tijdens de proeftijd. Het ontslag in de proeftijd werkt 2 kanten op: zowel jij als je werkgever hebben de mogelijkheid om het contract per direct te beëindigen. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven.

Hoe lang duurt de proeftijd?

Bij arbeidscontracten van 6 maanden of korter mag er geen proeftijd afgesproken worden. De maximale proeftijd van een contract dat hooguit 2 jaar duurt, is 1 maand. In het geval van een vast dienstverband is de maximale proeftijd 2 jaar. Wanneer je werkgever al op de hoogte is van jouw geschiktheid, vervalt de proeftijd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je al eerder voor deze werkgever hebt gewerkt, of wanneer je van rechtswege in dienst komt na een bedrijfsovername.

Recht op WW-uitkering

Als je zelf ontslag neemt tijdens de proeftijd, heb je geen recht op een WW-uitkering. Dit is dan immers je eigen keuze, waardoor je ‘verwijtbaar werkloos’ bent, zoals dit in juridische termen genoemd wordt. Als het ontslag in de proeftijd de keuze van jouw werkgever is, heb je in sommige gevallen wel recht op een WW-uitkering. Hiervoor is dan wel een schriftelijke verklaring van je werkgever nodig met de reden voor het ontslag. Hieruit moet blijken dat het ontslag jou niet te verwijten valt. Kwam je bijvoorbeeld elke dag te laat en kiest je werkgever er daarom voor om je ontslaan? Dan kan het UWV oordelen dat het ontslag jou te verwijten is, waardoor je geen recht hebt op een uitkering.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag