Ontslag krijgen

Het kan best schrikken zijn als je werkgever aankondigt dat hij je ontslag wil aanvragen. Blijf altijd rustig in zo’n situatie: je werkgever kan jou namelijk niet zomaar ontslaan. Hier moeten namelijk goede redenen voor zijn en je werkgever heeft toestemming nodig van jou, het UWV of de kantonrechter. We zetten een aantal belangrijke adviezen voor je op een rijtje.

Ga niet zomaar akkoord

Het belangrijkste is om niet zomaar akkoord te gaan wanneer je werkgever aangeeft dat hij je ontslag wil aanvragen. Ook wanneer het voorstel van je werkgever er goed uitziet, is het slim om niet meteen je handtekening te zetten. Heb je dit wel gedaan? Ook dan is er geen man over boord: binnen 2 weken mag je hierop terug komen. Gebruik je tijd om het voorstel van je werkgever na te laten kijken door een juridisch expert.

Houd je emoties onder controle

Een ontslag kan hard aankomen en de emoties kunnen dan ook hoog oplopen. Het is logisch dat je even boos of verdrietig bent hierover, maar houd je emoties onder controle. Je moet immers nog met je werkgever om tafel om goede afspraken te maken. Blijf dus rustig, ga je bijvoorbeeld ook niet opeens negatief over je werkgever uitlaten op social media. Schakel gerust een juridisch adviseur in om je te helpen bij de onderhandelingen met je werkgever. Dit zorgt ervoor dat je zelf wat rust krijgt.

Laat je niet verleiden om zelf een voorstel te doen

In sommige gevallen vraagt de werkgever aan de werknemer om zelf een ontslagvoorstel te doen. Een slimme truc van de werkgever. Ga hier echter niet op in: laat je werkgever de eerste plannen op papier zetten met betrekking tot de transitievergoeding en andere tegemoetkomingen. Zo heb jij een sterkere onderhandelingspositie.

Leg alles goed vast

Zorg ervoor dat alles wat gezegd wordt over je ontslag niet alleen maar mondeling besproken wordt, maar ook op papier wordt vastgelegd. Zo voorkom je dat er tijdens de onderhandelingen misverstanden bestaan.

Maak schriftelijk bezwaar

Je kunt altijd schriftelijk bezwaar maken om te laten weten dat je het niet eens bent met je ontslag. Daarmee geef je aan dat je beschikbaar blijft voor werk en laat je zien dat je graag aan het werk wilt blijven.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag