Ontslag nemen

Zoals een werkgever het recht heeft om jou te ontslaan, zo heb jij als werknemer ook het recht om zelf ontslag te nemen bij je werkgever. Houd daarbij rekening met de onderstaande 5 punten.

1. Opzegtermijn

In je contract is altijd een opzegtermijn bepaald. Bij de meeste bedrijven is deze 1 maand en moet je opzeggen voor het einde van de maand. Dus zeg je bijvoorbeeld op 20 augustus op, dan kun je eind september je dienstverband beëindigen. Houd altijd rekening met deze opzegtermijn als je je ontslag gaat indienen.

2. Vakantiedagen

Het kan zo zijn dat je nog flink wat vakantiedagen hebt staan op het moment dat je ontslag wilt nemen. Overleg hier goed over met je werkgever, het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je al die dagen zomaar op kunt nemen. Als je werkgever jou nog even nodig heeft, is hij niet verplicht je die dagen vrij te geven. Je werkgever kan er dan ook voor kiezen om een deel van je vakantiedagen uit te betalen.

3. Geen recht op een WW-uitkering

In de meeste gevallen heb je geen recht op een WW-uitkering wanneer je er zelf voor kiest om je contract te beëindigen. Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat je al een nieuwe baan hebt op het moment dat je je huidige contract opzegt. Heb je nog geen nieuwe baan? Zorg er dan voor dat je een financiële buffer hebt.

4. Ontslagbrief

Als je zelf ontslag wilt nemen, bespreek je dit vaak eerst even met je leidinggevende. Dat is echter niet voldoende om het officieel af te handelen. Daarvoor moet je ook een formele ontslagbrief schrijven.

5. Ontslag nemen bij ziekte

Het gebeurt geregeld dat een werknemer ziek wordt en tijdens deze periode van ziekte besluit om ontslag te nemen, bijvoorbeeld omdat er een verband is tussen het werk en de ontstane ziekte. Toch is het verstandig om niet zomaar zelf ontslag te nemen wanneer je ziek bent. In de meest gevallen heb je dan namelijk geen recht meer op een Ziektewetuitkering.

Er zijn uiteraard uitzonderingen. Ben je ziek geworden door problemen op je werk? Meld dit dan bij je werkgever en probeert dit samen op te lossen. Als dit niet lukt, kun je ervoor kiezen om ontslag te nemen. Een arts van het UWV beoordeelt dan of je een goede reden had om ontslag te nemen. Dat is het geval als de arts oordeelt dat het schadelijk zou zijn voor je gezondheid om bij deze werkgever in dienst te blijven. In dat geval heb je wel recht op een Ziektewetuitkering. Maar het is dus belangrijk om hier uitgebreid onderzoek naar te doen voordat je je ontslag indient.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag