Beëindigen contract

Meer hulp nodig?

Vergelijk de aanbieders

Beoordeling

Specialisme:

Online ontslaghulp

Belofte:

Direct hulp bij ontslag met vaste prijs

Geen vaste prijzen

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

De beste experts met digitale ondersteuning

Belofte:

De juiste ondersteuning bij ontslag

Geen vaste prijzen

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Online ontslag checker

Belofte:

De nr. 1 website op het gebied van ontslag

Vanaf € 250,00

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Vaste prijzen, geen verzekering

Belofte:

Ontslaghulp on demand

Vanaf € 379,00

Bezoek website

Er zijn verschillende procedures om een contract te beëindigen. Hoe een contract beëindigd kan worden, hangt af van het soort contract en de reden voor ontslag. We hebben de verschillende situaties op een rijtje gezet.

Beëindigen contract voor bepaalde tijd

Een contract voor bepaalde tijd kan op verschillende manieren ten einde komen. In het geval van een contract voor bepaalde tijd kent het contract een einddatum, op deze datum loopt het contract dus automatisch af en eindigt het zonder dat hier verdere handelingen voor nodig zijn. Je werkgever moet je echter wel 1 maand voor het einde van het contract laten weten dat hij het contract niet wil verlengen.

Het is ook tussentijds mogelijk om een contract voor bepaalde tijd te beëindigen. Bijvoorbeeld in de proeftijd. Zowel jij als je werkgever hebben dan dagelijks de mogelijkheid om het contract te beëindigen. Daarnaast kan je werkgever je op staande voet ontslaan als er dringende redenen zijn.

Zijn die er niet? Dan zal je werkgever een verzoek in moeten dienen bij het UWV om toestemming te vragen om jouw contract te beëindigen. Wil je zelf je contract voor bepaalde tijd beëindigen, dan moet je hierbij rekening houden met de opzegtermijn. Deze is meestal 1 maand.

Beëindigen contract voor onbepaalde tijd

Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt dus niet vanzelf ten einde. Er moet dus altijd actie ondernomen worden om het contract te beëindigen. Net als bij een contract voor bepaalde tijd, kan het contract beëindigd worden tijdens de proeftijd of door een ontslag op staande voet.

Als er geen reden is om je op staande voet te ontslaan, heeft je werkgever toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter om je te ontslaan. Het UWV is de route als het gaat om ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte, de kantonrechter moet de uitspraak doen bij alle andere redenen.

Daarnaast heb je zelf uiteraard de mogelijkheid om je contract op te zeggen, met inachtneming van de opzegtermijn.

Beëindigen contract brief

Als je zelf je contract wilt beëindigen, is het niet voldoende om tegen je baas te vertellen dat je ontslag wilt nemen. Je moet dit schriftelijk bevestigen door een ontslagbrief te schrijven. Hierin zet je in ieder geval je persoonlijke gegevens, de gegevens van je werkgever en de datum per wanneer je je contract wilt beëindigen. Houd hierbij dus rekening met de opzegtermijn. Je hoeft in je brief niet te vermelden waarom je je contract wilt beëindigen, maar mag dit uiteraard wel benoemen. Ook kun je je werkgever bijvoorbeeld bedanken voor de prettige samenwerking.

Hulp bij ontslag

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij ontslag