Business mediation
Conflicten kunnen overal ontstaan en zo kan het ook gebeuren dat jij met een zakelijke partner een conflict krijgt waarbij je hulp nodig hebt. Speciaal voor die problemen is er business mediation. Bij deze soort mediation word je geholpen om zakelijke conflicten op te lossen. Bijvoorbeeld als je als klant vindt dat een leverancier zich niet aan de afgesproken voorwaarden gehouden heeft, als er problemen zijn binnen een ondernemingsraad, of als er problemen ontstaan tussen de directie en een andere partij.
Is er een verschil tussen business mediation en andere mediation?
Het is belangrijk dat je een mediator kiest die verstand heeft van zakelijke conflicten. Een mediator moet hiervoor namelijk verstand hebben van de relevante wetgeving, en een gevoel hebben voor de conflicten die hij of zij op moet lossen. Door een mediator te kiezen die ervaring heeft met zakelijke conflicten kun je beter geholpen worden om sneller tot een oplossing te komen.
Waarom is het belangrijk om mediation in te schakelen?
Bij mediation wordt er meestal gezocht naar een duurzame oplossing voor een conflict. Doordat een mediator de verschillende partijen bij elkaar brengt en op zoek gaat naar een oplossing die voor beide partijen goed is, ontstaat er een betere basis voor verdere samenwerking. Met name in zakelijke conflictsituaties kan dit gewenst zijn, zodat er in de toekomst nog zaken gedaan kunnen worden. Omdat mediation vrijwillig is moeten beide partijen met goede bedoelingen het gesprek ingaan. Hierdoor ontstaat er ruimte voor onderhandeling.
Gaan mediators goed om met zakelijke belangen?
Vanwege de zakelijke belangen is het van groot belang om te kiezen voor een mediator die verstand heeft van zakelijke conflicten. Het gaat namelijk vaak over grote belangen in het conflict, die vaak ook nog eens ver uit elkaar liggen. De belangen van de aandeelhouders, van de ondernemingsraad of van de directie kunnen erg verschillend schijn. Een zakelijke mediator zal inzicht hebben in deze verschillende belangen en met deze kennis de partijen beter tot elkaar kunnen brengen. Er zijn veel verschillende mediators, waaronder veel mediators die zich speciaal richten op business mediation. Het is belangrijk om de juiste mediator te vinden die jou het best kan helpen bij jouw specifieke probleem. Vergelijk daarom de verschillende mediators met elkaar en zoek in zakelijke conflicten iemand die daar gespecialiseerd in is.
Hoe verloopt business mediation?
Verschillende mediators zullen waarschijnlijk net andere fases doorlopen voor het proces van mediation. Eigenlijk begin je altijd met een kennismaking. Bij deze kennismaking kunnen beide partijen het eerste contact leggen met de mediator en worden de eerste afspraken over de conflicten en over de werking van de mediation gemaakt. Hier kun je natuurlijk zelf ook een voorstel doen voor het verloop van de mediation. Zodra de kennismaking gedaan is zal de mediator het conflict inventariseren en de belangen van de partijen in kaart brengen. Zodra dat gebeurd is zal de mediator de mogelijke opties onderzoeken en uitwerken. Het kan zijn dat een mediator hierin ondersteuning zoekt van juristen of andere experts. Wanneer dit is gedaan kan de mediator samen met de partijen onderhandelen over de voorgestelde opties. Als dit allemaal goedgekeurd is en de oplossing ook reëel bevonden wordt, zal dit vastgelegd worden en moeten partijen de oplossing ondertekenen.
Wat als ik er niet uit kom met business mediation?
Natuurlijk kan er uiteindelijk gekozen worden om conflicten toch te behandelen in een rechtszaak. Dit kan al meteen zodra het conflict ontstaat maar het kan ook een optie zijn als het bij de business mediation niet gelukt is om er samen uit te komen. Zodra het duidelijk wordt dat er geen oplossing mogelijk is waar beide partijen het mee eens zijn of zodra één van de twee partijen de vrijwillige mediation opzegt kan de stap gemaakt worden naar de rechter.